Onderwijs in Zambia


Het onderwijs in Zambia


Het onderwijs in Zambia kent een andere opbouw dan diegene die wij gewend zijn in België. Zo bestaat het basisonderwijs er uit 2 niveaus: “lower basic” (graad 1-7) en “upper basic” (graad 8 en 9). Het secundair onderwijs bestaat uit graad 10 t/m 12.
Wat bij ons de middenschool is in het middelbaar, is in Zambia dus nog een deel van het basisonderwijs. De meeste scholen hebben echter nog een tradiditionele opsplitsing waarbij de secundaire scholen ook graad 8 en 9 aanbieden.
Na het middelbaar is er ook in Zambia de mogelijkheid om verder te studeren. Dit is echter maar voor weinigen weggelegd. De scholen voor voortgezet onderwijs bevinden zich meestal in een grote stad. En het kost ook verschrikkelijk veel, voor de meeste gezinnen zelfs meer dan een jaarinkomen. In 2001 werd het examengeld afgeschaft. Omdat de scholen toch uit hun kosten zouden geraken, verhoogden ze de ouderbijdrage enorm. Dit maakt het voor veel kinderen onmogelijk om naar het voortgezet onderwijs te gaan.

Nadat Zambia onafhankelijk was geworden, investeerde de regering veel in het onderwijs. Sinds 2002 is het basisonderwijs er gratis.
Maar ook Zambia heeft te kampen met een enorme bevolkingsgroei. Hierdoor staat het basisonderwijs onder enorme druk. Soms zitten er tot 80 kinderen in één klas. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs natuurlijk niet ten goede. De overheid staat dan ook voor een grote uitdaging om de kwaliteit van het onderwijs terug op te krikken.

In Zambia komen 4 soorten scholen voor:
  •  Staatscholen: zij zijn volledig gesubsidieerd en ze vormen de grootste groep
  • Gesubsidieerde scholen: ontvangen dezelfde staatsteun als de staatsscholen, maar daarnaast ontvangen zij ook nog financiële steun van andere organisaties (zoals van de Kerk)
  • Gemeenschapsscholen (Community Schools): dit zijn meestal kleine en armere scholen die opgericht zijn door de plaatselijke gemeenschap. In de meeste gevallen zijn ze terug te vinden op het platteland, waar geen staatscholen beschikbaar zijn. Deze scholen krijgen een beperkte subsidiëring.
  •  Privé-scholen. Zij ontvangen geen subsidiëring, maar moeten wel een door het ministerie van Onderwijs goedgekeurd curriculum volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten